Biografie

Biografie

© Jan Moll Fotografie
© Jan Moll Fotografie

Sopraan Annemarie M. de Jong (Vlaardingen 1968) kreeg haar eerste muzikale vorming aan de Streekmuziekschool te Vlaardingen en bij Jo Bollekamp te Rotterdam. In 1989 deed zij succesvol toelatingsexamen en startte zij haar opleiding aan het Rotterdams Conservatorium waar zij werd gecoacht door Trudie Koeleman. In 1996 studeerde zij af als docerend musicus klassieke zang en sopraan soliste.

Zij volgde masterclasses en lessen bij o.a Carolyn Watkinson, Caroline Kaart, Aafje Heijnis en Eugenie Ditewig. In 1997 startte zij haar lespraktijk in Harderwijk en werd zij als docent klassieke zang gecontracteerd door de streekmuziek school NW Veluwe. Als docent van de streekmuziekschool organiseerde zij grote leerlingenavonden in het cultureel centrum en de Grote Kerk van Harderwijk waardoor zij zich als zangpedagoge en dirigente op de kaart zette in Midden Nederland.

Als Sopraansoliste verleende zij haar medewerking aan concerten in binnen en buitenland. Haar jonge, hoge en serene stemgeluid is in de loop der jaren niet verdwenen maar heeft er warmte en diepte bij gekregen door ervaring en rijping van de stem. Annemarie heeft een grote liefde voor muziek uit de romantische stijlperiode.

Naast haar solo carrière en lespraktijk heeft Annemarie door de jaren heen de leiding gehad over koren en vocaal ensembles in verschillende samenstellingen. Kinder-, vrouwen-, mannen- en gemengd koor/ ensembles. In 2011 startte zij haar eigen vocaal ensemble Annemarie & The Pilgrims Voices en stelde zij ‘Passione’ samen, een ensemble van professionele instrumentalisten. Door haar sterke autodidactische kwaliteiten is zij in staat gebleken, zonder formele dirigenten opleiding en weinig techniek op het gebied van (koor)directie, te komen tot opmerkelijke en gewaardeerde muzikale resultaten. Annemarie hecht als soliste, maar ook als dirigente, grote waarde aan tekstbeleving. In dit kader neemt zij als dirigente de artistieke vrijheid om het repertoire uit te voeren op een manier die aansluit bij haar beleving zonder de interpretatie van de componist geweld aan te doen. Desalniettemin startte zij in September 2016 de applicatie opleiding koordirektie aan het Utrechts Conservatorium die zij in Juni 2017  met goed gevolg afrondde.